Waarom vakantiedagen opnemen goed is, juist als je thuis werkt!

Het was weer een raar jaar… soort van slechte film waar we zelf inzaten. Steeds weer aanpassen aan de nieuwe situatie, en recent weer met deze zoveelste lockdown. Kerst vieren met de hele familie, of naar het buitenland op vakantie gaan, het is ineens niet zo vanzelfsprekend meer. Merk jij het ook aan je lijf of mindset? Een korter lontje, coronamoe of behoefte aan contact en gezelligheid? En nu je (vakantie)plannen misschien niet door kunnen gaan, neem je dan nog wel vrij? Voor velen is de vakantie een periode om de energietank aan te vullen, of om leuke dingen te doen met het gezin of vrienden. Nieuwe dingen ontdekken, even niets moeten, of loskomen van het werk. De tijd nemen om met afstand naar zaken te kunnen kijken. Op te laden. Je zou dus kunnen zeggen dat we daarom juist nú toe zijn aan vakantie. 

We werken hele dagen thuis en deze dagen zijn veelal hetzelfde. Doordat alles nu thuis plaatsvindt, komen we veel moeilijker ‘los’ van ons werk. De huidige situatie, met alle maatregelen en ontwikkelingen, zorgt ervoor dat we flink op ‘aan’ blijven staan, de onzekerheid ervan maakt ons extra alert. We leven daardoor, wat ons energieverbruik betreft, in een dure tijd. Beeldschermwerk kost ons meer energie dan live met elkaar samenwerken. Daarnaast missen we ook de sociale contacten die ons energie kunnen geven. We verbruiken al met al veel meer stroom en zijn daardoor nog eerder toe aan een oplaadmoment.

Vakantie of vrij nemen is nu dus extra belangrijk, terwijl er in deze omstandigheden genoeg redenen te bedenken zijn om het juist uit te stellen. “Ik ben nu toch altijd al thuis” is een veelgehoorde opmerking. Wanneer mag jij vrij zijn van jezelf? Heb je daar een vakantiebestemming of plan voor nodig, of gun jij jezelf dat ook nu je toch al thuis bent? Een vakantiegevoel is vaak gekoppeld aan echt op vakantie gaan of een ander plan. En het is vreemd, nu we al thuiswerken, om ook thuis vakantie te vieren. Maar plan die vrije dagen toch nog even in, juist nu je veel thuis werkt neem afstand en laadt lekker op! 

  • Zorg er daarom voor dat er geen werk voor je brein in het zicht is. Werkkleding in de kast. Leg je werktelefoon en laptop uit het zicht en ruim je bureau helemaal leeg en zet er een mini kerstboompje op, of leg er een gezellig kerstkleedje overheen. Ga aan de andere kant van de tafel zitten als deze ook je werkplek is geworden.
  • Net als bij een echte vakantie zal je ook nu even af moeten schakelen. Hierbij is het goed om te weten dat je in de natuur, buiten, veel sneller afschakelt dan binnen in huis. Wandelen is een ideale manier om je stresshormonen eruit te lopen en tot ontspanning te komen.
  • Ga ont-focussen, dat doe je door oog te hebben voor alles om je heen. De lichtjes in de kerstboom, de warmte van je douche, de geur van de kaarsen, de zangkunsten van dat vogeltje in je tuin. Kijk, ruik en luister naar alles om je heen wat niet direct van belang is en je normaliter zou ontgaan. Je zou het de vakantieblik kunnen noemen, op vakantie zie je vaak details waar je thuis niet op let. Ga op pad, verras jezelf met nieuwe ervaringen en ontmoet mensen, ook al zijn het er maar een paar. Warme contacten laten de stresshormonen zakken waardoor je energie op doet en je systeem in spaarmodus zet.
  • Er zijn dus verschillende manieren om je energie in de oplaadstand te laten komen, zodat je na je staycation het mini kerstboompje en het kerstkleedje van je bureau af kan halen, je werkkleding weer aantrekt, om zo weer met nieuwe energie thuis aan de slag te gaan. 

Ik wens iedereen heerlijk relaxte feestdagen en veel oplaadmomentjes toe! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *