teamwork, cooperation, business-3309829.jpg

Hybride werken! Maar hoe dan?

Na de persconferentie ligt de weg naar kantoor weer open. Sommigen zullen hier heel blij mee zijn en anderen juist niet. Hybride werken ligt voor de hand. Maar hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf, als team de juiste keuzes maakt? Wat kan thuis en wat beter op kantoor? Creativiteit en intensief samenwerken floreert het beste op kantoor, waar we ook de meeste verbondenheid creëren. 

Thuiswerken lijkt wel het nieuwe normaal geworden maar het heeft echt ook nadelen. Burn-out ligt op de loer omdat grenzen tussen werk en privé vervagen en niet iedereen daar evengoed mee om kan gaan. Online sessies kosten zoveel energie. Ook is staat de verbinding onderling onder druk. Wij mensen zijn toch sociale wezens… 

Samenwerken na Corona moet dus vooral gaan over welke zaken een collectieve activiteit zijn. Oplossing zit in SAMEN bepalen hoe kantoor en samenwerken ingericht kan worden zodat het is afgestemd op de behoeften en welzijn van het team. Maatwerk gericht op groei, autonomie en verbondenheid (3 kernelementen voor bevlogenheid en motivatie) 

Maak een KEUZE, dus niet blenden (ene helft online en andere helft fysiek aanwezig bij vergadering. Stel samen een matrix op over taken voor het hele team die wenselijk op kantoor zijn en maak een planning. 

Verlies ieders vitaliteit niet uit het oog. Bespreek ieders behoefte (voor concentratie werkt de ene het liefst thuis zonder afleiding, maar een ander met bijvoorbeeld een druk gezin vlucht juist naar kantoor). 

Als de juiste keuzes gemaakt worden en ook worden vastgelegd dan levert dit voor alle partijen alleen maar voordelen op: 

  • Minder kans op stress en burn-out
  • Beter functionerende teams
  • Hogere Vitaliteit, minder verzuim 
  • Meer werkplezier
  • Meer inclusie van nieuwe en kwetsbare medewerkers
  • Hogere creativiteit en prestaties
  • Minder druk op het milieu
  • Niet meer in de file

Wilt u meer uitleg over hoe je die keuzes maakt? Wij hebben een Webinar over Hybride & Vitaal Werken en onze Vitalogen kunnen u helpen bij het maken van een stappenplan tot een succesvol hybride samenwerkingsbeleid. Bel gerust voor vrijblijvende informatie: 06-11149560 of mail Germaine@Vitalogisch.nl

Ga wandelen, juist nu!

Helaas beginnen we het jaar wéér met werken vanaf de keukentafel.. Wie thuis kán werken, moet dit ook doen om de verspreiding van het coronavirus te helpen indammen. Hoe lang deze situatie gaat duren weet niemand, en dat gebrek aan een stip op de horizon maakt het mentaal des te lastiger. We moeten volhouden, maar hoe doen we dat het beste? Last van de rug door het vele zitten, het coronabuikje door het vele snoepen maar zeker ook stress of depressiviteit kunnen meer dan anders opspelen. Doordat onze structuur weg is gevallen en de werk-privé grenzen vervagen, staan we altijd ‘aan’. Zelfs onder het eten of tv kijken laptop en mobiel binnen handbereik.. dit ‘blurren’ is niet goed, je hebt je oplaadmomenten hard nodig. Zorg dat je af en toe ‘uit’ staat en energie op doet! Ik heb al mijn meldingen op mijn telefoon uit gezet, zodat ik ’s avonds ook niet wordt getriggerd om toch te kijken, of erger nog antwoorden.. En ik ga iedere dag tussen het werken achter de laptop door, minstens een half uur wandelen. Oortjes in, appel mee en al wandelend wat belletjes plegen; 4 vliegen in één klap (bewegen, gezond tussendoortje, ontspannen in de natuur én iets van mijn to-do lijstje af!). En de hond is ook blij… En heb je het mentaal toch zwaar? Praat erover met je leidinggevende, een vriend of zoek een goede coach! Er valt namelijk altijd wel een oplossing te bedenken!

Goede voornemens

66 dagen zonder alcohol… 

Dat ga ik doen vanaf 3 januari. Waarom? Om een paar Coronakilootjes te verliezen maar ook omdat ik me zelf erop betrap dat gezelligheid en wijn voor mij op een of andere manier samen horen. Een luxe diner zonder wijntje? No way! Zaterdagavond de borrelplank op tafel. Gezellig!.. en de het zal toch niet voor niets borrelplank heten? 

Ik ben niet de enige: op dit moment staan er al 44.000 aanmeldingen op de site www.Ikpas.nl. En dat is niet het enige initiatief. Het maakt je bewuster wat alcohol met je doet, je doorbreekt vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Je gaat je ook een stuk fitter voelen en beter slapen. Goede voornemens maak je om in het nieuwe jaar te werken aan je eigen vitaliteit. Tja als Vitaloog® moet ik toch het goede voorbeeld geven. Practice what you preach!

Waarom 66 dagen? Is een dry january niet voldoende? Jammer genoeg heeft onderzoek (John C. Norcross) aangetoond dat 80% van de mensen die een (leefstijl)gedragsverandering willen doorvoeren hier NIET in slaagt. Een verklaring hiervoor is o.a. omdat mensen het goede voornemen dus simpelweg niet lang genoeg volhouden. Uit een ander onderzoek (Phillippa Lally) blijkt dat je om relatief eenvoudige gewoonteveranderingen door te voeren, zoals gezonder eten, meer water drinken of meer bewegen, je gemiddeld 66 dagen nodig hebt. Tijdens dit onderzoek keek men hoe lang het duurde voordat je een nieuwe gewoonte hebt gevormd.


De succesformule R = G x C3 uit het boek ‘Vitalogie!’ kan je helpen om het goede voornemen echt aan te pakken en juist nu wél door te zetten. Waarbij de R staat voor het gewenste resultaat. G is het gedrag dat nodig is om dat resultaat te bereiken (je moet iets doen). Of een persoon het gewenste gedrag laat zien, is afhankelijk van drie factoren: zijn Competenties, zijn Commitment en de Context (C3). 

De kennis is er de wil ook en de context is nu makkelijker dan in de rest van het jaar want we doen het samen! (met heel veel andere stoppers en het thuisfront doet ook mee) Dus geen excuus meer.  

Waarom dan 3 januari en niet de 1e? Eerst nog een nieuwjaarsborrel zondag en als ik vanaf 3 januari 66 dagen doortel kom ik valt mijn 66e dag op 9 maart. Dat komt goed uit! Op 10 maart ben ik jarig 😉

Voor morgen: proost op een gezellig, succesvol en vooral gezond 2022! 

Wat is jouw goede voornemen?

Waarom vakantiedagen opnemen goed is, juist als je thuis werkt!

Het was weer een raar jaar… soort van slechte film waar we zelf inzaten. Steeds weer aanpassen aan de nieuwe situatie, en recent weer met deze zoveelste lockdown. Kerst vieren met de hele familie, of naar het buitenland op vakantie gaan, het is ineens niet zo vanzelfsprekend meer. Merk jij het ook aan je lijf of mindset? Een korter lontje, coronamoe of behoefte aan contact en gezelligheid? En nu je (vakantie)plannen misschien niet door kunnen gaan, neem je dan nog wel vrij? Voor velen is de vakantie een periode om de energietank aan te vullen, of om leuke dingen te doen met het gezin of vrienden. Nieuwe dingen ontdekken, even niets moeten, of loskomen van het werk. De tijd nemen om met afstand naar zaken te kunnen kijken. Op te laden. Je zou dus kunnen zeggen dat we daarom juist nú toe zijn aan vakantie. 

We werken hele dagen thuis en deze dagen zijn veelal hetzelfde. Doordat alles nu thuis plaatsvindt, komen we veel moeilijker ‘los’ van ons werk. De huidige situatie, met alle maatregelen en ontwikkelingen, zorgt ervoor dat we flink op ‘aan’ blijven staan, de onzekerheid ervan maakt ons extra alert. We leven daardoor, wat ons energieverbruik betreft, in een dure tijd. Beeldschermwerk kost ons meer energie dan live met elkaar samenwerken. Daarnaast missen we ook de sociale contacten die ons energie kunnen geven. We verbruiken al met al veel meer stroom en zijn daardoor nog eerder toe aan een oplaadmoment.

Vakantie of vrij nemen is nu dus extra belangrijk, terwijl er in deze omstandigheden genoeg redenen te bedenken zijn om het juist uit te stellen. “Ik ben nu toch altijd al thuis” is een veelgehoorde opmerking. Wanneer mag jij vrij zijn van jezelf? Heb je daar een vakantiebestemming of plan voor nodig, of gun jij jezelf dat ook nu je toch al thuis bent? Een vakantiegevoel is vaak gekoppeld aan echt op vakantie gaan of een ander plan. En het is vreemd, nu we al thuiswerken, om ook thuis vakantie te vieren. Maar plan die vrije dagen toch nog even in, juist nu je veel thuis werkt neem afstand en laadt lekker op! 

  • Zorg er daarom voor dat er geen werk voor je brein in het zicht is. Werkkleding in de kast. Leg je werktelefoon en laptop uit het zicht en ruim je bureau helemaal leeg en zet er een mini kerstboompje op, of leg er een gezellig kerstkleedje overheen. Ga aan de andere kant van de tafel zitten als deze ook je werkplek is geworden.
  • Net als bij een echte vakantie zal je ook nu even af moeten schakelen. Hierbij is het goed om te weten dat je in de natuur, buiten, veel sneller afschakelt dan binnen in huis. Wandelen is een ideale manier om je stresshormonen eruit te lopen en tot ontspanning te komen.
  • Ga ont-focussen, dat doe je door oog te hebben voor alles om je heen. De lichtjes in de kerstboom, de warmte van je douche, de geur van de kaarsen, de zangkunsten van dat vogeltje in je tuin. Kijk, ruik en luister naar alles om je heen wat niet direct van belang is en je normaliter zou ontgaan. Je zou het de vakantieblik kunnen noemen, op vakantie zie je vaak details waar je thuis niet op let. Ga op pad, verras jezelf met nieuwe ervaringen en ontmoet mensen, ook al zijn het er maar een paar. Warme contacten laten de stresshormonen zakken waardoor je energie op doet en je systeem in spaarmodus zet.
  • Er zijn dus verschillende manieren om je energie in de oplaadstand te laten komen, zodat je na je staycation het mini kerstboompje en het kerstkleedje van je bureau af kan halen, je werkkleding weer aantrekt, om zo weer met nieuwe energie thuis aan de slag te gaan. 

Ik wens iedereen heerlijk relaxte feestdagen en veel oplaadmomentjes toe! 

Verzuimkosten door werkstress zijn te voorkomen!

Nog altijd wordt bij maar liefst een derde van alle verzuimgevallen werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven. De kosten voor werkgevers zijn hierdoor gestegen naar 3,2 miljard. 

34% van de werknemers ervaart hoge taakeisen

34% van de werknemers geeft hoge werkdruk aan als reden verzuim! 

37% van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress

In deze week van de Werkstress is er weer veel aandacht voor de toename van werk gerelateerd psychisch verzuim. Bovenstaande cijfers komen uit de NEA 2020 van TNO en CBS. De cijfers over 2021 zijn nog niet bekend maar de verwachting is dat dit alleen maar toe zal nemen door de ontwikkelingen rondom thuiswerken. Er werd de afgelopen anderhalf jaar meer dan ooit beroep gedaan op mentale kracht van werknemers en organisaties. Vervagende grenzen tussen werk en privé en nieuwe vormen van samenwerking vergen ook andere leiderschap (op afstand) om de verbinding tussen de organisatie en diens medewerkers te vergroten. 

Vitaal leiderschap noodzakelijk

Als leider kan je gericht werken aan het voorkomen van stress gerelateerd verzuim door een cultuur van vertrouwen en verbinding te creëren, en persoonlijke en professionele ontwikkeling te stimuleren. Je zult je medewerkers goed moeten kennen, weten waar en bij wie de knelpunten zitten. Individueel maatwerk is noodzakelijk. De behoeften van medewerkers op het gebied van mentale kracht komen voor een belangrijk deel voort uit de (dis)balans tussen hun werklast en hun draagvermogen. Houden energievreters en energiegevers elkaar in evenwicht? (Job Demands-Resources Model van Schaufeli) De leidinggevende heeft een cruciale rol bij het signaleren van disbalans bij de medewerker en kan samen met de medewerkers zoeken naar een maatoplossing. Vitaal leiderschap was nog nooit zo belangrijk! 

Vitamine A (AANDACHT) is hierbij het sleutelwoord. Een vitaal leider wéét wat zijn medewerkers nodig hebben en spant zich in voor werkomstandigheden die hierop inspelen. Naast de oprechte aandacht voor zijn teamleden, zorgt een vitaal leider voor vertrouwen, creëert teambuilding en gaat hij op zoek naar de innerlijke drijfveren van de werknemers zodat deze op de juiste manier voor zichzelf én voor de organisatie worden ingezet. 

Mijn jarenlange ervaring op dit vlak en mijn visie als Vitaloog® zou ik graag met u willen delen. Het is mijn missie organisaties uit te dagen te investeren in hun belangrijkste kapitaal (medewerkers) wat niet alleen zal leiden tot een lager verzuim, maar tevens tot hogere productiviteit, creativiteit, klantvriendelijkheid en daarmee bedrijfsresultaat. 

Wat levert investeren in vitaliteit onze organisatie op?

Stapelen de problemen wegens personeelstekorten zich binnen uw organisatie ook op? Misschien door een hoog verzuim, of door de grote arbeidskrapte waardoor het moeilijk is mensen te binden en te behouden. Veel organisaties pakken bovenstaande problemen curatief aan, gericht op het proberen te verlagen van het verzuim of het adhoc bieden van salarisverhoging bij aan een medewerker die aangeeft weg te willen. Gelukkig wordt een steeds meer preventief gewerkt en wordt bijvoorbeeld oplossingsgerichte coaching steeds vaker ingezet als preventie middel. Met échte aandacht voor de werknemer, het goede gesprek en maatregelen op maat kan veel verzuim en verloop voorkomen worden. 

Maar wat als we nog een stapje verder gaan?  Steeds meer organisaties zien het belang van amplitie: “het versterken van het welbevinden en functioneren van medewerkers”. ALLE medewerkers dus. Investeren in menselijk kapitaal is een belangrijke voorwaarde voor het succes van een organisatie, zowel uit menselijk als bedrijfseconomisch perspectief. 

Bij Amplitie faciliteert de werkgever budgetten voor bijvoorbeeld coaching, training en talentmanagement om medewerkers te ondersteunen dat zij zelf-regie gaan nemen op hun inzetbaarheid en mobiliteit. Wat levert dat dan op? 

Een groot deel van de medewerkers zal door deze acties meer gewaardeerd voelen en meer bevlogen worden en daardoor productiever werken, minder verzuimen en minder aanleiding zien om naar een andere baan uit te kijken. Zij zorgen zo weer voor een hogere klanttevredenheid en bedrijfsresultaat. 

“Clients do NOT come first, Employees come first. If you take care of your employees, they will take care of your clients” Richard Branson

Investeren in Vitaliteit loont! De ROI is in meerdere onderzoeken aangetoond; Uit onderzoek van Gallup (2012) blijkt dat investeringen in vitaliteit het volgende op leveren: 

  • gemiddeld 37% minder verzuim
  • Afname van gemiddeld 50% in het verloop van het personeel
  • Toename van productiviteit met 20% 
  • Hogere klanttevredenheid van 10% 

Graag ga ik met u op onderzoek uit wat dit voor uw organisatie kan betekenen, middels het in kaart brengen van uw kosten (verzuim, inhuur, etc) en tevens verspilling (door bijv. verminderde productiviteit) waarvoor we de KoBaDi tool van TNO kunnen inzetten en vervolgens een vitaliteitsplan op te stellen. Stuur me een mail bij interesse! 

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken..

Waarom blijven dromen als je het gewoon kan doen? Waarom bijven zoveel mensen hangen in een baan of leven waar ze eigenlijk niet gelukkig in zijn? DURF de stap te nemen naar een vitaler en gelukkiger leven. Stap uit je comfortzone en leef je beste leven! In het kader van “practise what you preach” heb ik in oktober 2021 de stap genomen om als zelfstandige door te gaan met Time4Vitality! Waarom ik het niet eerder heb gedaan? Misschien was ik nog niet zo zelfverzekerd toen ik jonger was, misschien had ik eerst de bevestiging van het keurmerk Vitaloog® nodig of wilde ik eerst een trackrecord opbouwen op het vlak van Verzuim- & Vitaliteitsmanagement in het bedrijfsleven. In ieder geval voelt het nu goed. Zoals Klaas Koster (Vitacademie) altijd zegt: R = G x C3 (Resultaat is Gedrag x Competentie x Commitment x Context). Je moet het kunnen, willen, durven en dan gewoon doen!